Главна страна

Jump to: navigation, search
АРХИЕПИСКОП ТЕОФАН ПОЛТАВСКИ
„О осмом васељенском сабору не знам ништа. Могу само поновити речи Св. Теодора Студита: Није свако сабрање Епископа сабор, него само сабрање оних Епископа који стоје у Истини. Да ли је неки сабор уистину Васељенски, не зависи од броја сабраних Епископа, него од тога да ли се на њему мудрује или учи Православно. Ако одступи од Истине, неће бити Васељенски, чак ако и назове себе васељенским. Познати Разбојнички сабор је својевремено био многобројнији од многих Васељенских сабора, па ипак није признат за Васељенски, него је добио назив - Разбојнички сабор.“ (11. јуни 1930. године, Варна)

Познати професор на Теолошком факултету у Солуну говори о томе како екуменисти дају јеретицима лажну наду у спасење и изван Цркве. Детаљније...

Митрополит Киреније о томе како екуменистички јеретици раде како им воља, уопште не питајући Православне и не тражећи њихову сагласност. Детаљније...

Интервју кипарским новинама открива да и код њих екуменисти све Православне који се не слажу са њиховим јересима, избацују из Цркве. Детаљније...

Сведочанство о расположењу монаштва Грчке у погледу јереси екуменизма. Детаљније...

Веома важно окупљање Православних Грчке, и то у време непосредно пред долазак папског архијеретика на Крит. Детаљније...

Изјава поглавара Васељенске Патријаршије која ниподаштава 2000 година Црквене историје и уводи преседан трдњом да се проповедање Светог Јеванђеља може постићи само уз учешће свеколиких белосветских јеретика, отпадника од Цркве и Православља. Детаљније...

Митрополит Јован Сничев о масонско-глобалистичкој свејереси екуменизма. Детаљније...


Пример односа Светитеља према јеретицима, кога многи Црквени јерарси данас не следе. Детаљније...

Тужна прича о полицијским прогонима Православних Грчке који нису хтели да прихвате јерес папског календара. Детаљније...

Због које јереси се припрема сазивање "осмог васељенског сабора"? Који Васељенски сабор су припремали јеретици? Детаљније...

Авва Јустин о Васељенском Патријарху
„А Патријарх цариградски? Он својим неопапистичким понашањем својим речима и делима саблажњава већ деценијама Православне савести одричући јединствену и свеспасоносну истину Православне Цркве и вере, признавајући римског врховног првосвештеника са свом његовом демонском гордошћу“ (Св. Јустин Ћелијски)

Слава Православља је у томе што се не прилагођава времену
Јеретички богослови назвали су Православну Цркву погрдним именом “окамењена Црква”. Због чега? Због тога, како веле, што ова Црква ”не иде за временом” или што се ”не прилагођава времену”! Међутим баш у томе је слава Православља, што оно не иде за временом, нити се прилагођава времену, сходно заповести Светога Апостола Павла: “Не владајте се према вијеку”. Како би вечност ишла за временом? И како би се апсолутно прилагођавало пролазном? Како би се Царство Небеско мирило са царством земаљским? И како би се скупо ортачило са јевтиним? Ако сав свет у злу лежи, као што је речено, зар ћемо вечно добро ограђивати и подржавати злом, и небеску светлост појачавати димљивим огњевима ћумура и петролеума? ... Погрешно је питати, да ли се Христова наука може применити на модерни живот. Христос није дошао да примењује своју науку на један или други период времена него на људе. А људи су и данас исти као у старо време. Да ли се људи возе фараонским двоколицама или у авионима, то ни најмање не мења наш однос према Христу. (Св. Николај Жички)

Препоручујемо
Насиље над Валаамом - Покушај увођења папског календара у бастион Православља на северу Русије..

Препоручујемо
Зашто сам напустио папизам - Бивши францискански монах, постаје Православни Епископ..

Препоручујемо
Папизам није променио свој зверски однос - Писмо Митрополита Серафима Пирејског поводом папистичког отвореног шамара Православној цркви Грчке..

Препоручујемо
Новојулијанска подвала - Покушај подметања анатемисаног месецослова која је делимично и успела..

Авва, Оче! Може ли нас мимоићи чаша ова?
Мени, убогом Серафиму, откри Господ да ће на земљи руској бити великих невоља. Православна вера ће бити погажена, Aрхијереји Цркве Божије и друга духовна лица ће отступити од чистоте Православља, за шта ће их Господ тешко казнити. Ја, убоги Серафим, три дана и три ноћи молих Господа, да мени ускрати Царство Небеско, а њих помилује. Али Господ одговори: „Нећу их помиловати: јер су проповедали људску науку, језиком Ме поштујући, док је срце њихово далеко стојало од Мене.“ (Св. Серафим Саровски)

Препоручујемо
Пробни камен - Александар Др Каломирос: "Трагедија нашег времена је у томе што су Православни Хришћани уједињени са Римом а да нису ни свесни да се то десило."

Препоручујемо
Православно Предање и папизам - Архимандрит Георгије Капсанис, игуман манастира Григоријат на Светој Гори, пре 30 година пророчански о ономе што се управо сада дешава..

Препоручујемо
Глас Православља - Обраћање професора Богословског факултета у Солуну, протојереја Теодориса Зисиса свим Православним који ћуте..

Препоручујемо
Ви нисте црква, ви сте јерес - Писмо Православног Митрополита Серафима папском бискупу, у коме му поставља низ "незгодних" питања..

Заклетва Епископа

Обећавам, да ћу чувати, и чврсто одржавати црквени мир, да ћу усрдно поучавати у Јеванђељу поверени ми народ и, колико год моћи имам, право управљати Речју Истине, и да ниједним обичајем, у било чему, нећу умовати, ни чинити супротно Православној католичанској источној хришћанској вери, до краја мога живота, као да ћу у свему Црквеном следити и свагда се повињавати светом Сабору Архијерејском, који се, као и у древна апостолска времена, сваке године састаје.

Са свјатјејшим Патријархом, преосвештеним Архиепископима, Митрополитима, и Епископима помесне Цркве Српске и свеколике Саборно-католичанске Православне Цркве у васељени, браћом мојом и саслужитељима у Христу, у свему ћу сагласан и саобразан бити, по божанственим заповестима и свештеним правилима Светих Апостола и Светих Отаца, и свесрдно ћу према њима гајити љубав духовну и поштовати их као оце и браћу своју. Уважаваћу такође и чувати првенство свога Патријарашког трона и поштовати част Првостојатеља у Сабору Цркве Божије овога народа, сходно Апостолском правилу које каже да се таквом слогом и складним поретком љубави прославља саборност и јединство Цркве Божије по слици Свете Тројице.

     

Православље

Библиотека
Азбучни каталог

Света Тројица - Бог
Бог Отац · Бог Син · Бог Свети Дух

Црква
Хришћанство · Богородица
Апостоли · Свете Тајне
Васељенски сабори · Храм
Литургија · Символ Вере
Јерархија · Свештенство
Типик · Канони · Одежда

Свето Писмо - Свето Предање
Стари Завет · Нови Завет
Канон Светог Писма · Јеванђеље
Септуагинта

Теологија
Христологија · Еклисиологија
Сотириологија · Ерминевтика
Есхатологија · Догматика
Апологетика
Логос · Ипостас

Светитељи
Василије Велики · Јован Златоусти
Григорије Богослов · Јустин Мученик
Макарије Велики · Атанасије Велики
Игњатије Богоносац · Григорије Палама
Кирило Александријски · Исак Сирин
Григорије Ниски · Иринеј Лионски
Никола Мирликијски · Пахомије Велики
Поликарп Смирнски · Свети Сава
Јован Дамаскин · Антоније Велики

Православни живот
Пост · Молитва · Монаштво
Празници · Икона · Благодат
Крсна слава · Православље
Чудотворне иконе Мајке Божије

683
Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net