Поздравни говор игумана манастира Велики Метеори

Jump to: navigation, search

Превод са енглеског језика, МиА.

ПОЗДРАВНИ ГОВОР ИГУМАНА МАНАСТИРА ВЕЛИКИ МЕТЕОРИ
Конференција Митрополије Пирејске: „Примат, синодалност и јединство цркве“


Архимандрит Анастасиос Анастасиоу
Архимандрит Анастасиос Анастасиоу


Пиреј, 28. април 2010. Године

Ваше Преосвештенство, поштовани оци, уважени професори - Христос Воскресе.
За нас је то био посебан благослов што смо примили позивницу Његовог Преосвештенства, Митрополита Серафима, да присуствујемо овој конференцију и изнесемо скромно монашко мишљење. Ова конференција, која је организована са посебном пажњом и освртом на сваки детаљ, још једном доказује његову исповедничку отвореност и разумевање борбе која се води, као и његово искрено сведочење.
Наше присуство овде ове вечери је свесно и важно сведочанство нашег противљења великом проблему екуменизма, који представља велику опасност за нашу Цркву и духовни напредак верних, са дубоким сотириолошким последицама.
То је сведочанство подршке, саучесништва са здравом забринутошћу и неспокоја који имају овде присутни – организатори, говорници и присутни – али такође и многи други верни наше Цркве, који су ожалошћени тренутним нечасним напредовањем екуменизма, и који изражавају своје огромно незадовољство и немир.
То је доказ наше заједничке, одлучне и непопустљиве чињенице да ми не прихватамо оне „неповратне догађаје“, резултате активности New Age-а и Новог светског поретка, као и покушаје да наметну у сфери екуменских дијалога заједницу са инославнима, и то у ова тешка времена за нашу отаџбину и наш народ, који баш сада најтрагичније проживљава последице управо тих активности, у вртлогу свеопштог презира, несигурности, распада, потчињавања и непоштовања.
Потпуно исте ствари се предузимају и у области вере, кроз нездраво и страно окружење екуменизма, неприхватљиве и погубне уступке, релативизацију, лажирање, новотарење, промене и компромисе, а што се одвија под плаштом миротворства, саживота, узајамног обогаћивања, братства и у клими бујне и бљутаве агапологије (тј. под маском љубави – прим.прев.).
Међутим, истинитост наше вере јесте, и остаће непромењена, оригинална и без иноваторства. Наша Православна вера јесте и остаће бескомпромисна. Нема потребе за механизмима подршке, мерама стабилизације, уговорима о надгледању и међународном туторству. Она не може бити ограничена, подривена, презрена. Она се не плаши шпекуланата и не може банкротирати!
Наша света Православна вера, пренета нам од Апостола, жива и спасоносна вера наших Светих Отаца - упркос сплеткарења и жестоких напада које трпи, како од оних унутар, тако и оних изван својих зидина, видљивих и невидљивих бораца - по милости нашег Васкрслог Господа, Богородице и свих Светих, сачуваће ову нашу вољену домовину и одвешће нас у нашу будућу домовину која је горе.
Наша порука је чиста и јасна: нема места за попуштања и компромисе по питањима вере. По питањима вере нема оних који управљају и оних којима се управља, наређених и потчињених, законодаваца и следбеника. Ми не показујемо послушање због застрашивања и претњи. Ми не прихватамо ултиматуме и чињенично стање. Ми одбијамо да напустимо спасоносну веру и светоотачко предање наше Православне Цркве, и да будемо одведени ванцрквеним путевима лажних уједињења и унијатским приступима.
Ваше Преосвештенство, желимо да Вам се захвалимо и честитамо на исповедању и сведочењу вере по питањима екуменизма. Ваше предводништво, у ситуацији општег недостатка вођства у овој области, даје нам сигурност и снагу. Такође Вам захваљујемо и честитамо на организовању вечерашње конференције на добро одабрану и актуелну тему: „Примат, синодалност и јединство Цркве“, на којој ће уважени говорници узети учешћа.

Прегледи
Лични алати
© 2006 Православље
info@pravoslavlje.net